torsdag 23 december 2010

God Jul och Gott Nytt År!



De sista veckorna har det varit glest mellan inläggen. Jag drogs med i julstressen och tyvärr blev sömnaden lidande.

Nu har jag däremot tagit jullov och lämnat storstaden för att fira jul ihop med släkten på landet utanför Örebro. Här är rena idyllen, massor av snö och termometern visar -24 grader!

Känner på mig att det inte kommer att bli mycket sytt under de närmaste veckorna heller, så därför vill jag nu passa på att önska er alla en riktigt God Jul och ett riktigt Gott Nytt År!


Vi hörs igen i början på nästa år!

onsdag 15 december 2010

Hjälmmössa



Årets Julkort

Jag håller på och klurar på en för mig ny variant av hjälmmössa/ hätta för småbarn. Har tidigare sytt den klassiska modellen på hätta som finns med i Gynthers bok. Den är jättefin, praktisk och kul att sy men ibland vill man utveckla en idé.

Så var det med den här modellen. Den har legat och grott i bakhuvudet ett tag och nu när jag har ont om tyger hemma passar det bra att ta tag i denna idé!

Mössan består av två mönsterdelar och har ett insnitt mitt uppe på huvudet för att få rätt form. (Jag har alltså slopat kilremsan). Jag har valt att fodra mössorna och kanta med muddväv som var mer praktiskt och lättare att få dit än ett kantband i bomull. För att få mössan att sitta kvar på huvudet testade jag att sy dit ett hakband som knäpps i sidan. Känns det igen? Har själv en bild i huvudet av liknade hjälmmössor från barndomen, hittade dock inget färdigt mönster.

Visar också en bild på julkorten jag och H gjort tillsammans. Det är hennes idé från början till slut. Nu är alla gjorda och ska läggas på lådan imorgon. Hurra, vi hann bli klara i tid även detta år!!!

Mönster: Eget under utveckling i storlek 6mån-1år.

Material: Tyg från Marimekko och fleece från Panduro. Muddväv från Jofotex.

Positivt: Att jag tycker om modellen och att jag är sugen på att sy fler.

Negativt: Skulle vara att jag inte riktigt har hittat bästa placeringen för hakbandet.

Sen fick jag också se att mina namnband snart är slut. Går nu och funderar på om även jag ska försöka beställa nya ifrån Worldwidelabel. Verkar dock inte helt enkelt.

fredag 10 december 2010

Livebilder

Ville bara visa hur tunikan ser ut på...

... och visst blev H fin!

Trevlig helg!

torsdag 9 december 2010

Jultunika


Idag visar jag en tunika/klänning som kom till i all hast. H ska vara med på en julkonsert och behöver något nytt till det speciella tillfället. Hade inte tid att klura på ny modell så därför svängde jag in på PoP för att få inspiration. Här är resultatet!

Mönster: Har jag ritat själv, men det finns en liknande klänning/tunika på Polarn och Pyret just nu. Jag ritade ur minnet så det är ingen exakt kopia men snittet är det samma.

Jag är mycket förtjust i modellen och fick en massa idéer i huvudet på varianter man kan sy. Kanske kommer det fler! Storleken är 140.

Material: Tyger från Stof2000. Har varit så nöjd men de andra tygerna där ifrån men tyvärr höll inte den rosa/röda interlocken måttet. Tyget töjer sig under sömnad och då lyser den vita interlocken trycket är tryckt på igenom. Inte så snyggt!

Positivt: Modellen och då särskilt hur den ser ut i nederkant. Rundad och kortare fram än bak. Mycket lyckat tycker jag!

Negativt: Den rosa/röda interlocken som drog ner resultatet på tunikan. Jag fick jobba hårt för att få till en acceptabel fåll i nederkant.

tisdag 7 december 2010

Mössa och buff


Jag har sytt ytterligare en mössa och "buff" till dottern. Har upptäckt hur bra det är med en "buff" runt halsen i kylan och blåsten om man är nio år och vill vara ute länge och leka i snön!

Mönster: Beskrivning på hur man syr mössan hittade jag hos KokaLAL. Bra, enkel och användbar modell tycker jag. Buffen är sydd som en tub och just den här mätte 50x50 cm innan den syddes ihop. Denna variant är kortare än den jag sytt tidigare, ska se om den fungerar lika bra som den andra!

Material: Mönstrad trikå från Stof2000. Mössan är fodrad med flecce från Panduro.

Positivt: Att färgerna i trikåtyget tas upp i jackan och de nyinköpta gröna termovantarna.

Negativt: Är inte helt nöjd med formen på mössans topp. Skulle önska att den var lite mindre "rund" och följde huvudets form lite mer. Bara att justera till nästa gång, för fler mössor lär det ju bli i framtiden!

måndag 6 december 2010

Julpyssel

Här är det fullt upp och just nu hinner jag inte sy och kommentera så mycket som jag skulle önska. Däremot har jag julpysslat en hel del och vid ett sådant tillfälle kom den här kudden till!

Tyget fyndade jag på en second hand butik för 15 kr och det var tidigare en gardinkappa. Något sliten men jag föll för mönstret och dom klara färgerna.
Innerkudde och det röda linne tyget hade jag redan hemma så det hela slutade på 15 kr för en ny kudde till jul, det var det helt klart värt!


Och så här blev det när den kom på plats i mitt hem. Har fått flera positiva kommentarer av vänner på besök, alltid trevligt att få höra!

Inspiration hämtade jag här hos Höna Pöna och det var framför allt återbruket som tilltalde mig i detta enkla och snabba projekt. Det blir säkert fler!

onsdag 1 december 2010

Julförkläden


Har sytt ett gäng förkläden som ska vara med på julmarknad den kommande helgen. Det är min dottern och hennes klass som ska vara med på den lokala julmarknaden för att försöka få in en slant till klasskassan. Vårt bidrag är alltså dom här förklädena. Just nu är dom fyra till antal men vi får se om jag hinner sy några till innan lördag. Ska bli spännande och se om dom blir sålda!

Förklädet är för lite större barn, skulle tro att man bör vara en fem, sex år minst. Har satt tryckknappar på "halsflerpen" så man kan reglera längden i halsen allt eftersom man växer. Min dotter som är nio år kan bära förklädet om hon knäpper ihop på sista läget!

Mönster: Modellen har jag fått till genom att titta på gamla förkläden H använt. Tagit de bästa funktionerna och sen fixat en modell så som jag skulle vilja ha den.

Material: "Julig" vaxduk från Åhlens, rödprickig vaxduk från Ohlssonstyger. Snedslå i rött och brunt samt tryckknappar från Bibbis textil.

Positivt: Det känns så kul att kunna bidra med något fint till klassen försäljning. Hoppas förklädena går hem hos folk och att dom blir sålda så att klasskassan förstärks!

Negativt: Kylan, det får gärna bli lite varmare tills på lördag när julmarknaden är. Känns lite jobbigt att veta att man ska stå ute i flera timmar och sälja!
Related Posts with Thumbnails