söndag 28 november 2010

Vantar och tossor


Äntligen är det första Advent! Alla ljusstakar och stjärnor finns på plats i fönstren, lussebullarna och pepparkakorna är bakade och pepparkakshuset är dekorerat ! Pust, nu ska vi snart sätta oss ner och tända det första ljuset och njuta av nybakade lussebullar tillsammans. Lön för mödan och hur mysigt som helst!

Det har som sagt varit en hel del att stå i den senaste veckan och jag har inte haft många minuter framför symaskinen! Det jag hann med att sy var ytterligare ett set med vantar och tossor från 6mån-1år . Har inte mycket att säga om varken mönstret eller sömnaden. Det är samma som jag brukar hålla mig till.

Kanintyget är en spillbit som blev över från ett tidigare syprojekt och kommer ifrån JNYdesign. Mudden kommer från Jofotex.

Ibland blir projekten så här små och man får nöja sig med det man har hemma. Ändå känns det fantastiskt kul när man lyckas ta tillvara på tyg som man räknat bort och faktiskt får till något fint av det!


Idag slutar jag med att önskar alla en trevlig första Advent!

onsdag 24 november 2010

Variant på västklänning!



Västklänningen i förra inlägget blev en riktig favorit hos H och hon har använt den i skolan flera gånger redan. Det syns att hon trivs i modellen och därför bestämde mig för att utgå från den klänningens mönster när jag ritade en helt ny modell.

Och en hel del ändringar blev det! Det som syns tydligast är att jag ritade in långa ärmar med lite puff nertill. Sen ville jag flytta upp midjestycket ett par cm då jag retat mig på att bården inte hamnade i midjehöjd, utan strax nedanför, på förra klänningen. Blev då också tvungen att förlänga kjolen. Tog i lite och förlängde med hela 6 cm. (Ville att det skulle bli en klänning och inte en tunika)

Sen fick det bli muddar i ärmsluten för att få "balans" med midjebårdens bredd. Tycker att det blev snyggt och att det var bra för hela plaggets utseende.

Halsen kantades med en vikt muddremsa som syddes fast med overlocken på rätsidan och som sen stickades ner med tvilling nål. Jag sydde även stickningar på de flesta andra synliga sömmar, något jag inte alltid tycker är så snyggt. Men på just den här klänningen passade det bra och gav ett mer "arbetat" intryck.

Tygerna kommer från danska Stof2000 och det är första gången jag syr något av deras tyger. Jag är glatt överraskad . Tycker tygerna är av ganska bra kvalité och har härliga mönster i fina färger. Jag kommer definitivt beställa fler tyger därifrån.

Tillsist vill jag tacka för alla positiva kommentarer ni lämnar, det är underbart att läsa dom!!!

söndag 21 november 2010

Klänning Minnie

Modellen på den här västklänningen finns med i senaste numret av Ottobre. Jag blev så glad när jag såg den och visste att den skulle passa min dotter. Modellen är lite lagom tuff och går att ha till både byxor, tights och strumpbyxor. Himla praktiskt!

Jag gjorde dock ett par justeringar direkt på mönstret. Tycker den var för urringad så jag höjde halsen ett par cm. Sen tog jag bort den extra vidden för rynk i kjolens midja. Tycker min lite "slätare" modell blev snyggare och passar en större flicka bättre.

Annars var den här modellen både lätt och rolig att sy. Jag stötte inte på några problem när jag sydde och beskrivningen var begriplig och enkel att följa.

Kanske kommer jag att höja midjestycket lite om jag syr modellen igen. Som det är nu hamnar den delen strax under midjan. Det gör inget och kanske är det tänkt att det ska vara så, men jag skulle vilja se skillnaden!

Mönster: Hittas i Ottobre nr 6/2010, västklänning Minnie storlek 134.

Material: Tyger från Stoff och Stil

Plus: Att H fick en snygg och användbar klänning inför julens alla festligheter och tillställningar. Snart kör det igång. Plus att hon faktiskt blev jätteglad för just den här klänningen!

Minus: Har inget att klaga på, önskar alla en skön söndagskväll istället!

onsdag 17 november 2010

Klänning alá Gynther nr 2


Det blev en till av bara farten. Samma grundmönster från Gynters bok som tidigare inlägg, men en annan skärning. Den här gången lekte jag med volanger och zig-zag band. Jag är nöjd och tycker den blev riktigt fin. Tyvärr gör fotot inte klänningen rättvisa. (Förmodligen för att det var för mörkt när fotot togs.)

Det jag ångrar är att jag valde tryckknappar i stället för vanliga knappar. Tror vanliga knappar hade varit snyggare! Kanske försöker jag peta bort tryckknapparna, men det tycker jag är svårt utan att skada tyget.

Tygerna känner ni igen, dom har funnits med tidigare och är en blandning av nytt och second hand.

Nu ska jag sy till dottern igen, har några projekt på gång som hon har godkänt. Bla ska jag sy av dom fina tyger jag precis fått hem från Stof2000. Dom ligger i tvättmaskinen nu men sen ska jag klippa i dom! Jag är så förväntansfull, tygerna är så fina och går att mixa och matcha.

Mönster: Klänning ur boken Barnetöj du selv kan sy 0-4 år. Elisabeth Gynther. Jag har gjort egna ändringar.

Material: Det röda hjärttyget kommer från Stoff och Stil, det blommiga från Ohlssons tyger och det randiga tyget från second hand. Zig-zag band från Panduro Hobby. Tryckknappar från Bibbis Textil.

Positivt: Att jag har varit i kontakt med hantverksmarknaden.com för att ev lägga ut några av mina alster där. Tycker det skulle vara spännande och bättre än att samla på hög här hemma. Det börjar kännas för dyrt att hålla på så. Det här alternativet känns bra och inte så betungande eftersom jag bestämmer om, när och vad som ska sys och säljas.

Negativt: Att det är svårt att ta bra bilder nu när det aldrig är riktigt bra ljus.

måndag 15 november 2010

Klänning alá Gynter!


Ytterligare ett mönster jag länge tänkt ge mig på. Modellen finns med i Gynters bok: Barnetöj du selv kan sy 0-4 år, och är en modell som många utgår ifrån och sen gör egna justeringar och varianter av. Alltså ytterligare en supermodell som går att variera i det oändliga och är så där fantastiskt kul att sy!

Min första variant är i storlek 2 år och jag höll mig till rött och grönt. Tänkt att passa bra nu till jul. Sen fick det också bli en liten applikation fram i form av en blomma. Sött tycker jag!

Mönster: Klänning med knäppning vid axlarna. Jag ritade av Gynters mönster utan att göra några ändringar vad gäller mått och storlek. Ändringarna kom i stället när jag bestämde hur klänningen skulle se ut (alltså vilka skärningar jag ville ha).

Material: Tyger från bla Stoff och Stil men även andra lokala tygaffärer. Snedslå från Bibbis Textil och bomullsband från Panduro Hobby. Knapparna kommer från en second hand butik.

Plus: Att jag nu har ett nytt bra mönster till min växande mönstersamling.

Minus: Att jag är osäker på passformen, tycker att färdiga mönster ofta är mycket stora i storlekarna. Är det någon som har erfarenhet av Gynters mönster?

fredag 12 november 2010

Vantar och tossor

Jag blir bara mer och mer förtjust i tyget med cirklat från SoS, tänk vilka häftiga kombinationer man enkelt kan få till! Här ett set med vantar och tossor som fått orangemudd. Läckert tycker jag och hoppas den nya ägaren ska gilla det lika mycket!

Mönster: Eget och jag hoppas det ska passa en liten på 8 månader.

Material: Cirkeltyg från Stoff och Stil samt orange muddväv från jofotex. Båda är fodrade med vit stretchjersey från SoS.

Positivt: Visst är det kul när man blir riktigt, riktigt nöjd. Tror bestämt att jag blev det den här gången!

Negativt: Att tyget går åt i oroande snabb takt, måste nog beställa mer NU.

tisdag 9 november 2010

Rosa kjol och kofta


En ny outfit till H. Mormor har stickat den söta koftan och jag har sytt den enkla kjolen att ha till. Önskar jag hade tålamod att sticka något annat än halsdukar men den tiden kanske kommer. Tillsdess är vi mycket glada och tacksamma för det mormor gör till oss!

Mönster: Eget, men jag har sneglat på några av de modeller som JuMel syr och låtit mig inspireras. Min variant blev mycket enkel och består av en svängd linning och en något utställd kjolvåd. Bara tre mönsterdelar att sy ihop med overlocken. De övriga sömmarna syddes med tvillingnål. Tillsist drog jag i resår i linningen.

Material: Mörk cerise stretchvelour från Stoff och Stil där jag även köpt den matchande muddväven. Resår från Bibbis Textil.

Positivt: Att velouren hade samma rosa färg som garnet i koftan, faktiskt så nära man kan komma. Det var inte planerat på något sätt när jag köpte tyget.

Negativt: Halka och snöslask!

Fråga: Jag har varit nöjd med SoS velour som jag tycker är helt okej för det priset. Nu söker jag dock en ljusare rödvelor än den som dom har. Var köper ni velour och finns det någon som kan tipsa om en fin "tomteröd" velour?

måndag 8 november 2010

Singoalla och matchande sockor


Här har det varit tyst ett tag och det beror på att jag haft massor av annat att göra. En hel del jobb och måsten, men även en kortare höstlovsresa har satt stopp för bloggandet. Nu är vi dock tillbaks i Stockholm och jag har äntligen fått en stund framför symaskinerna igen.

Måste erkänna att jag faktiskt har lite idétorka så det tog en stund innan jag kom på vad jag skulle sy. Plötsligt slog det mig att jag hade lovat mamma att sy något att ha till dom söta sockorna hon stickat. Det passade bra att ta tag i det nu när det kändes trögt att komma igång igen!

Det blev en singoalla i storlek 62/68. Tyget valde jag för dom fina färgerna och det söta mönstret som jag tycker passar bra till små barnkläder. Tyget tar också fint upp den ceriserosa tonen som sockorna är stickade i.

Sen valde jag också att sy på ett rosa band som dekoration nertill. Tvekade länge men tillsist bestämde mig för att det faktiskt tillförde plagget något. Sen fick det räcka och den här singoalla var klar!

Mönster: Ulla Welinders tunika ur boken Sy og strik barnetöj 0-3 år.

Material: Bomullstyg från Ohlssons tyger. Ceriserosa veckband och resår från Bibbis Textil.

Positivt: Sista numret av Ottobre som jag tycker innehöll flera fina och sköna modeller.

Negativt: Att jag inte hann med att besöka Syfestivalen i Älvsjö nu i helgen. Det känns riktigt tungt när jag tänker på det!
Related Posts with Thumbnails