torsdag 30 september 2010

Prickig overall!


Idag tänkte jag visa en overall/jumpsuite som jag klippte ut för länge sen, men som blev klar först nu när jag då äntligen kom ihåg att köpa en dold dragkedja.

Mönstret är ett Ottobre och jag har sett den uppsydd på många bloggar. Alltid lika snygg, självklart ville jag sy en också!

Valde ett velourtyg som jag gillar i orange och rött och till det turkost som kontrastfärg. Känner mig både nöjd och glad med dom valen för jag är väldigt förtjust i just dom färgerna ihop. (Ser föresten att jag använt mycket turkost på sista tiden, kanske dags att tänka nytt? )

Den här modellen är verkligen tacksam och betydligt enklare att sy än jag trodde. Slutresultatet blir riktigt bra!

Mönster: Ottobre nr 6/2009. Modell overall Mustikka. Jag har sytt den i storlek 68.

Material: Velour från Ohlossons tyger, mudd från jofotex. Dragkedjan kommer från Tygverket.

Positivt: Att overlocken syr som en dröm nu med ny underkniv. Jag blev riktigt rätt för det var inte länge sen jag satte dit en ny, fick därför för mig att det var något annat fel. Förmodligen ett kostsamt sådant, men icke!

Överkviven behövdes inte bytas denna gång och efter en snabbtitt inser jag att det nog är bäst att en fackman gör det. Tack Singh för att du kollade upp det i sin bruksanvisning, jag hade förmodligen annars gått loss även på den!

Negativt: Skulle vara att bilden blev något suddig, men jag orkade helt enkelt inte ta nya bilder!

onsdag 29 september 2010

En vecka sen sist!



Ser att det var en vecka sen sista inlägget! Oj, den veckan gick fort, tycker precis jag skrev inlägget!

Den här veckans första inlägg blir en ärmlös klänning med en fusk knäppkant samt ett par mjukis byxor med pös nertill. Båda mönstren är nya och jag har ritat dom själv. Nu är ju modellerna inte precis "nya under solen" men det gäller ju att ta sig tid att rita egna!

Inser att pösbyxorna behöver justeras en hel del, jag vill ha betydligt mer pös nertill och mindre vidd upptill innan dom ser ut som jag vill. Känns som om man måste ta till rejält med extra vidd i benen för att få rätt stuk på det hela. Får jobba vidare med byxorna!

Knäppkanten var något jag länge känt skulle var kul att testsy. Jag gjorde så att jag klippte till en mall i kartong och sydde sen en rynktråd i tyget. Drog åt, pressade och fick så en snygg knäppkant. Jättesmidigt, dessutom lätt att sy dit på klänningen!

Mönster: Egna, storlek 80

Material: Velour, trikå och mudd från http://www.jofotex.se/

Bäst just nu: Att jag nu lyckats hålla mig i en hel månad utan att beställa tyger på nätet! Har nästan bara sytt av tyger jag redan haft i min ägo (erkänner att jag handlat lite tyg i butik). Jobbigt har det varit med alla nya hösttyger som precis har kommit in, men nu är det desto roligare för snart kommer paket igen!

Sämst just nu: Att jag slarvade och körde över en nål med overlocken. Åh, så trist, måste nu ta mig till en symaskinsaffär snarast för overlocken skär nästan inte alls! Kan man lämna in skärknivarna för slipning? "Överkniven" känns synd att kasta, den ser ju ut att kunna återanvändas?

onsdag 22 september 2010

Singoalla med volang!



Just nu provar jag ju gärna nya sömnadsmonent, och den här gången ville jag få till en hyfsad volang. Klippte till en singoallaklänning i velour och måttade till en volang.

Hade för mig att man brukar ta vidden på plagget gånger 1,5 för att få en snygg volang med lagom rynk. Det gjorde jag, men tyvärr hade jag inte tyg så det räckte. Det diffade på 6 cm. Jag chansade på att det skulle gå bra ändå och sydde dit volangen. Det blev helt okej, om än lite snålt med rynkor. Det ska nog vara mins 1,5 gånger vidden!

Jag gillar modellen och tycker det vart riktigt snyggt med en volang nertill, tror att jag ska sy en till i större storlek till min dotter!

Mönster: Mitt vanliga mönster på singoalla, taget ur Sy og strik av Ulla Welinder med tillägg för volang. Tightsen kommer från ett tidigare inlägg men jag tyckte dom passade bra till klänningen.

Material: Brun och turkosblommig velour från Jofotex.

Bäst just nu: Att jag fick till en snygg modell.

Sämst just nu: Att det på kvällstid blir väl mörkt där jag håller till och syr, måste skaffa bättre belysning!

tisdag 21 september 2010

Vilken Storlek?



Igår kväll sydde jag några saker i velour, bla en sparkdräkt, men eftersom jag inte kan slå i tryckknappar än så väntar jag med att visa den. I stället får ni se ett par små vantar med tillhörande mössa.

Min fundering är då vad jag sytt för storlek? Främst tänker jag då på mössan som har ett mått på ca 19 cm från kant till kant. Har sett att många syr mössor i olika storlekar och min fråga blir då ,vad använder ni för storleksbeteckning och vad har de för mått?

Till den här mössan förminskade jag det mössmönster jag vanligtvis använder och som mäter 22 cm från kant till kant med 2 cm. Kan det passa ett litet barn på ca 6 månader, eller?

Vantarna klippte jag till på fri hand. Mest för att det var kul att visa upp något tillsammans med mössan, men dom var så roliga att sy så jag ska jobba lite mer på ett mönster. Finns mycket att justera på detta första par!

Material: Velour från Jofotex och mudd från E-slöjd.

måndag 20 september 2010

Den lilla lila!


Fickorna har ett litet lagt veck som fixeras med en knapp


I helgen har jag sytt, inte massor som var tänkt men lite grann! I stället fastnade jag med att rita och spåna på nya modeller och projekt. Jag hade jättekul och det ska bli spännande och se om jag kan förverkliga några av dom!

Det som ändå vart sytt är den här klänningen i storlek 80. Tanken var att jag skulle testa ett nytt mönster och leka lite med knappar, spets och band. Något jag tycker är jättekul, och visst blir man lycklig när man lyckas få till en snygg eller djärv kombination som är lite extra!
Nu blev väl inte just den här klänningen en tio poängare men man måste ju våga prova sina ideer!

Lite om denna testklänning då, den har A-linje, små fickor och knäppkant fram. Bak sitter ett dolt blixtlås. Knäppkanten är bara en fusk variant, men ganska dekorativ enligt mig!

Mönster: Klänningens mönster kommer från Ottobre 3/2010. Fick dock rita om ärmen som satt illa.

Material: Bomullstyg och spets Panduro Hobby, knappar och veckband Ohlssons tyger.Blixtlås Tygverket.

Bäst just nu: Grönt och lila ihop!

Sämst just nu: Att jag fick sprätta bort och rita om ärmen. Turligt nog var jag inte stressad så jag tog det med ro.

fredag 17 september 2010

Riktigt färgglatt!


Ja, det blev det när jag plockade fram ett mönster på tunika jag använt tidigare men då med kort ärm och sprund mitt fram. Nu var det dags igen, men efter som vi går mot kallare tider så förlängdes ärmen och sprundet flyttades upp en bit mot axeln. Annars samma som tidigare!

Som ni ser syr jag i större storlek igen. Nu är det okej att sy till H igen, hon till och med frågade lite stött om jag slutat sy åt henne helt!?! Genast var jag på symaskinen för här fattas överdelar till hösten och vintern!

Måste också skriva några rader om tyget som jag är helt kär i för stunden. Har köpt det på Panduro och det har jättehärliga färger och mönster i sig. Det är inte heller så stelt som vissa bomullstyger kan var. Känns underbart med lite färg i höst!

Mönster: Stoff och stil nr 63003 storlek 10 år.

Material: Bomullstyg från Panduro Hobby, svart snedslå plus en stor knapp.

Positivt: Att få sy till H igen och att jag fick så många svar på min fråga från förra inlägget. Lutar åt att jag beställer en Prymtång av Bibbi. Tack snälla ni!

Negativt: Dom något suddiga bilderna som togs sent i går kväll när vi var trötta båda två, men skulle det bli några bilder till detta inlägg var vi tvungna. Idag har nämligen H åkt iväg på klassresa till Barnens Ö och blir borta några dagar. Sambon med, gissa om jag ska sy!


Trevlig helg!

onsdag 15 september 2010

Min första body!


Det är mycket man vill testa att sy när man inte har sytt på länge. Har tex varit sugen på att sy en boby, men dragit mig för att göra det. Tycker det verkar svårt, bandkantning med trikå går inte alltid bra ... får mest sprätta!

Nu bestämde jag mig dock för att lägga några kvällar på att få till en body! Eftersom jag inte har någon erfarenhet av mönster tog jag det första jag hittade i Ottobre Design. Den här modellen hade kuverthalsringning och tryckknappar i grenen samt kort ärm.

Nu gick det faktiskt bra att sy ihop bodyn, den enda fundering jag har är om jag skulle använda ett tunnare material än muddväv i remsorna. Har sett att många använder en tunnare interlock med bra resultat!

Den som är observant ser att jag inte har satt dit några tryckknappar, vad använder ni? Är det någon som har tips på var man köper och vad man behöver för att det ska bli snyggt! Har svårt att läsa mig till vad jag behöver!

Mönster: Ottobre Design nr 3 2010 body storlek 56

Material: Grodtyg från Znok Design och randig lite tjockare trikå från E-slöjd. Mudd från Jofotex.

Positivt: Att jag blev så nöjd med bodyn att jag sydde ett på matchande muddbyxor. Det här får bli en present!

Negativt: Att jag inte äger en CP när jag ska sy på remsorna! Det skulle var kul att testa och se skillnaden!

måndag 13 september 2010

Trollskog och bollfrans!

Har precis sytt klart en liten singoallaklänning med matchande tights, båda i storlek 74-80. Det gula, jättesöta tyget heter Trollskog och köptes hos http://www.nimana.se/ Nu är det tyvärr slut hemma hos mig!

Samma mönster ur sy og stik som vanligt. Den här gången satte jag dit en brun bollfrans ner till och uppe vid ärmarna som detalj . Bollarna är supersmå och hittades på Panduro Hobby. Har faktiskt aldrig sett bollfrans med så små bollar förut. Jag kände i alla fall för att testa dom på ett litet klädesplagg.

Är det någon som vet hur bollarna ser ut efter tvätt?


Tightsen var ett helt nytt mönster för mig som jag hittade i Ottobre Design. Där gick dom under namnet jodhpur. Dom har fusksprund i bensluten och knappar som dekoration, trots det extra arbetet var dom lätta att sy!

Mönster: Singoalla ur Sy og Stik 0-3 år, tightsen hittar du mönster till i Ottobre Design nr 3 2010.

Material: Trollskog från http://www.nimana.se/, tror det var ekologiskt också!
Brun trikå från http://www.jofotex.se/ samt bollfrans från http://www.pandurohobby.com/

Positivt: Att jag har lyckats hålla mig i från att köpa några nya tyger denna månad som jag lovat mig själv ......
Negativt: ..... att det sprack idag när jag svängde in på Panduro och hittade ett jätefint!


lördag 11 september 2010

Äntligen har jag ett "syrum"!

En tur till IKEA och sen hem och fixa
Bara en anslagstavla kvar att sätta upp!

Mitt "syrum" har tidigare varit köket. Köksbordet har varje dag blivigt fullbelamrat med symaskiner och allt annat man behöver. I början plockade jag undan så att vi kunde äta middag ihop men det blev jobbigare och jobbigare och på slutet har vi suttit lite hur som helst när vi ätit! Inte kul, så jag bestämde mig för att det måste gå att få till en plats där jag kan sy fast vi bor på 95 kvadrat där varenda kvm redan är utnyttjad.

Jag började med storslagna planer på att sätta upp en vägg och ta delar av vardagsrummet. Sätta in en praktisk skjutdörr så jag kunde stänga om mig . Då protesterade övriga familjen så det blev inget av med mitt "lyxsyrum"! Hade förövrigt även planer på att ta sätta upp en vägg i dotterns jätterum, men ni förstår väl hur det gick med det! (Här började hon gråta).

Då fanns det egentligen bara ett ställe kvar, hallen som har passage till alla rum. Inte optimalt kan man tycka men jag känner redan att det kommer att fungera för jag är så glad att jag äntligen har en plats att vara på. Nu kan familjen börja äta middag ihop igen!

onsdag 8 september 2010

En sista sommarklänning!



Jag vet inte om det är det fina väder vi haft sista dagarna som har påverkat mig men den här klänningen blev väll sommrig? Inte medvetet från min sida, för när jag började sy var det applikationen jag fokuserade på. Eftersom det gick så bra igår fick jag blodad tand och kände för fler applikationer!

Nu på trikå och med en något mer avancerad form. Fast egentligen inte, det är fortfarande bara cirklar jag använder!

Jag tog det väldigt lugnt i början men med Totally Stabel på avigsidan och Vliesofix på undersidan av alla applikationens delar gick det bra. Inte hur lätt som helst, men ganska!

Det som var svårast var att få till en fin, jämn linje med stygn runt cirkeln. När blicken är riktad mot de stygn som sys ser man ju inte helheten. Det är nog här övning ger resultat! Runt velouren var det iallafall helt klart svårast att få en snygg kant!

Har använt samma mönster på tunika som i förra inlägget och den här gången blev passformen mycket bättre. Jag glömde förmodligen lägga till sömnsmåner igår. Det förklarar ju saken.
Tillsist avslutade jag med gul rullfåll för att ta upp det gula i blomman, sen var det klart!

Mönster: Welinders tunika storlek 74-80

Material: Molntyg från http://www.jnydesign.se/ spillbitar till applikationen

Positivt: Att få sy av molntyget igen, hade glömt hur mycket jag gillar det!

Negativt: Fick inte till någon bra bild av klänningen fast jag knäppte så många. Ja, ja så är det ibland!

tisdag 7 september 2010

Det var ju inte så svårt!




Nu har jag tittat och beundrat så många plagg med snygga, häftiga och fantasifulla applikationer på så nu tänkte jag att det var dags för mig att prova. Måste erkänna att jag var nervös, det ser så pilligt ut. Tyvärr är inte tålamodet på topp heller.

För att det inte skulle gå åt....... direkt letade jag efter en bra beskrivning med tips. Hittade en fantastisk beskrivning hos proffsiga Kokalal som jag följde från början till slut. Och det gick så bra!

Visst jag valde förmodligen den enklaste applikation man kan göra, en cirkel, men det var många nya moment! Ikväll har jag lärt mig något nytt, fantastiskt kul! Det är väl då man växer som människa, eller?

Dock fick jag klart för mig att min symaskin inte har Satinsöm som förmodligen ger snyggast resultat men tät sicksack fungerade ändå ganska bra.

Mönster: Welinders tunikamönster i storlek 74-80. Jag förlängde ärmarna.

Material: En gul gardin i bomull från Myrorna, samt spillbitar till applikationerna.

Negativt: Att jag känner mig osäker på storleken, tycker tunikan ser för liten ut för att passa en ettåring. Den är också väldigt smal, snäv i ärmhållen. Jag kommer nog ändra på mönstret, lägga till en cm här och där!

Positivt: Att jag gav mig på att sy en applikation. Vill nu även sy en i trikå, som ju måste vara mycket svårare!

måndag 6 september 2010

Ja, det blev en till!



Har återigen använt Gynthers grundmönster för blus men med vissa ändringar. Bla kortade jag ärmarna, i sprundet blev det knappar den här gången och modellen blev längre och vidare. Kanske man nu skulle kalla det en tunika i stället för blus!?!

Jag har använt tunna bomullstyger och kantat med snedslå i grönt som jag tycker blev väldigt snyggt ihop med det rosa. Dessutom hittade jag knappar i samma gröna färg med prickar på, precis som på kantbandet!

Kan konstatera att det här är ett väldigt bra grundmönster som är lätt att variera och förändra. Ideerna bara poppar upp när man håller på. Ja, jag gillar helt enkelt det här mönstret!

Mönster: Gynthers grundmönster för blus med ändringar, storlek ett år.

Material: Tyger, snedslå och knappar från Ohlssons tyger.

Negativt: Kan faktiskt inte komma på något.

Positivt: Alla snälla och trevliga kommentarer jag fått på sista tiden!

torsdag 2 september 2010

Rosa och svart till ettåring!



Jag tröttnade på hjälmmössan och la den åt sidan. Usch, jag orkade bara inte med den så den får ligga till sig lite!

I stället bläddrade jag i boken Barnetöj du selv kan sy av Elisabeth Gynther och fastnade för en blusmodell. Söt och enkel modell som jag direkt fick lust att göra min egen variant av. Det är många som syr liknande blusar och det förstår jag för den var jättekul att sy!

Jag rotade runt bland mina tyger och valet föll på ett prickigt och ett blommigt tyg. Kanske är jag lite feg men jag tycker det räcker med två, tre olika tyger och lika många färger. Blir lätt rörigt annars. Har sett att det finns dom som fixar att blanda många fler färger och mönster och få det supersnyggt men dit har inte jag kommit än!

Sydde också ett par matchande muddbyxor så jag fick ett helt set. Känner mig jättenöjd och hoppas nu bara hitta en liten tjej i ettårsåldern i bekantskapskretsen som kan bära det!

Mönster: Blus, modell ur Barnetöj du selv kan sy av Elisabeth Gynther. Muddbyxa, eget.

Material: Blommigt tyg och velour från Ohlssons tyger och prickigt från Panduro. Mudd Jofotex.

Tillsist: Visst är det häftigt med en bok som är utgiven första gången 1977 och som innehåller modeller som funkar än!

onsdag 1 september 2010

Ett gäng fina mössor!


Jag fortsätter på mösstemat och visar upp fem stycken till. Det är riktigt svårt att sluta sy dom när man väl börjat, eller hur?

Det riktigt skriker om alla tyger att dom skulle bli snygga som mössor. Och jag måste ju prova och se........ Nå ja, mössor går ju alltid åt nu när det bara blir kallare och kallare. Tänkte att några får bli till presenter också, kan vara skönt att ha lite på lager!

Håller också på med att ta fram ett mönster på hjälmmössa för de minsta. Lite klurigt att få till men jag gör några olika varianter och ändrar en del under sömnadens gång. Hoppas kunna visa upp en liten mössa snart!

Mönster: Mitt vanliga på vändsydd mössa

Material: Tyger från bla http://www.znokdesign.se/ , http://www.jnydesign.se/ och http://www.jofotex.se/

Skönt: Att vardagen rullar på som den ska och vi är friska igen!
Related Posts with Thumbnails