tisdag 31 augusti 2010

Rosa mössa med tryck!

Idag har H varit hemma från skolan med feber och hosta. Då funkar det ju bra att göra något stillsamt ihop. Så jag passade på att plocka fram textilfärg och några färdiga tryck jag köpt på Panduro. Med dom gjorde vi sen en massa testtryck och tillslut kände vi oss redo att trycka på mössan jag sytt efter hennes önskemål.

När trycket satt där var det en mycket stolt tjej som poserade framför kameran med sin nya mössa!

Mönster: Använder ett standard mönster på mössa som vändsys.

Material: Tyg från http://www.jofotex.se/ , textilfärg och tryck från http://www.pandurohobby.com/.

Tillsist: Ska bli intressant och se hur färgen håller sig efter tvätt.

måndag 30 augusti 2010

Muddbyxor i storlek 68!

Bilden gör inte den gröna färgen rättvisa den är mycket klarare i verkligheten!

Nu tänker jag göra ett uppehåll i sömnaden till min egen dotter. Det är nog bra om hon slipper det ett tag. Att prova plagg på plagg nästa varje kväll och sen bli fotad är inte något hon uppskattar längre. Det är ganska svårt att få henne att ställa upp och då är det väl dags att ta en paus och prova igen lite senare. Trist för mig, men jag kan faktiskt förstå henne!

Fick då en sådan väldig lust att sy små kläder. Nu var det en evighet sen jag sydde bebiskläder så det fanns inga mönster att plocka fram. Därför får jag försöka rita egna själv. Muddbyxor kändes ganska så enkelt att göra så det började jag med!

Det första paret blev för höga i midjan så det fick jag justera under sömnaden. Sen är jag fortfarande osäker på om det behövs mer vidd i ben och midja. En smaksak, men när man inte har någon att prova på är det här med storlek och bra passform jättesvårt. Blöjan måste ju få plats!

Jag är inte helt nöjd med byxan som det ser ut nu, det finns fortfarande lite att jobba på! Dock är jag ganska nöjd och tills jag hittar någon att prova byxorna på för mönstret vila. Nu ska det bli fokus på mössor några kvällar fram över!

Mönster: Eget, med utgång från boken Barnetöj du selv kan sy 0-4 år av Gynther och Solberg.

Material: Draktyg från http://www.znokdesign.se/, molntyg från www.jnydesign.se . Det svart/vita tyget köpte jag av någon på symässan, vet ej vem! All mudd kommer i från http://www.jofotex.se/

Positivt: Att jag fick användning för en gammal bok igen. Den har legat oanvänd länge. Jättekul att sy bebiskläder igen. Fort, fort, fort gick det!

Negativt: Att jag inte har någon att prova på. Har dock plockat fram lite gamla bebiskläder efter min dotter att jämföra med! Snyft, vad tiden går fort, igår fyllde hon hela nio år.

lördag 28 augusti 2010

Randig singoalla!

Ytterligare ett basplagg att kombinera med!

Plötsligt är inte färger och glada mönster något för H. Det är för barnsligt och det ska nu istället gärna vara mörka kläder som är ganska diskreta. Svårt när man är van att tänka färg men efter att ha diskuterat ett tag kom den här singoallatunikan till.

Jag har använt mitt vanliga mönster på singoalla men istället för att sätta resår i ärmarna sydde jag rullfåll. Det gillade H så vi beslöt att ha det även nertill på tunikan.

Nu var min uppfattning att det fattades något för att jag ska vara nöjd med plagget. Köpte därför hem textilfärg och tänkte göra ett tryck. Såg framför mig en massa fjärilar som fladdrade omkring huller om buller på ena sidan fram. Men nej, det förslaget gick inte igenom. Det var tvärt nej så jag fick ge mig denna gång!

Har nu planer på att använda trycket på en mössa istället.

Mönster: Eget

Material: Kommer tyvärr inte ihåg var jag köpte det randiga tyget.

Positivt: Att jag och dottern faktiskt sydde tunikan tillsammans!

Negativt: Att man då inte alltid får genomföra sina ideer fast man vet att dom är bra!

torsdag 26 augusti 2010

Muddkjol och tights i svart!

Har använt mitt gamla mönster på muddkjol med fickor i sidan. En favorit som jag återkommer till. Nu fick den bli i svart velour med svart mudd. Kanske inte världens roligaste plagg att visa men förhoppningsvis kommer den att användas mycket!

När jag ändå höll på och klippte i velouren passade jag på att klippa till ett par tights också. Hade hoppats att tyget skulle räcka till en kort bolero men tyvärr gick det inte hur mycket jag än plockade med mönsterdelarna. Har nämligen hittat en modell som jag så gärna vill sy!

Mönster: Hämtat från Allt om handarbete med mindre ändringar för bättre passform. Nr 8 aug 2008. (Samma nummer som i de två sista inläggen).

Material: Troligtvis velour från Ohlssons tyger, mudd från Tygverket i Stockholm.

Till sist: Fick frågan om det finns många bra mönster i " Allt om handabete" och min åsikt är att det inte är så. Många modeller känns lite omoderna och trista. Skulle nog inte köpa ett nummer själv men det går ju bra att låna gamla nummer och bläddra i. Sen kan man ha tur att hitta ett nummer som har en del bra modeller. Kolla gärna i nr 8, aug 2008 om du har en tjej i skolåldern!


tisdag 24 augusti 2010

Lila för sensommar och höst!




Jag provade att sy upp en modell till ur samma nummer av Allt om handarbete som tightsen i föregående inlägg. Nu en klänning med trekvartslång ballong ärm. Ett nytt mönster för mig som vart ganska okej utan några ändringar. Tänker dock göra några små justeringar på mönstret samt använda ett tyg med mer fall i om jag syr upp en till.

Det är ganska mycket tyg i denna modell och H tyckte att den kändes lita stel på. Tänker att tygvalet är viktigt om man ska trivas i den här klänningen. Min dotter är extremt noga med det, samt att hon ska kunna röra sig fritt utan att det känns obekvämt. Jeans går tex inte att använda!

Vi får väl se om den här klänningen blir använd, själv tycker jag den vart ganska söt. Modellen gör det ju också lätt att leka med olika färger och mönster. Hittar jag rätt tyger blir det nog fler!
Den justering på mönstret jag tänker göra är att minska på vidden. Det går säkert att ta en 2-3 cm i varje sida utan att det ser konstigt ut!

Mönster: Klänning med ballongärm ur Allt om handarbete nr 8 aug 2008

Material: Lila tyger från Jnydesign

Positivt: Att jag snart får hem nya tyger med posten.

Negativt: Skulle vara att jag slarvade lite när jag sydde. Var lite för stressad och trött. Tur att det är min dotter som ska ha klänningen!

fredag 20 augusti 2010

Nya skolplagg!

Det känns som en hel evighet sen jag la ut något nytt på bloggen. Här slog nämligen vardagen ner som en bomb efter semestern och jag har helt enkelt inte haft tid att sy något på flera veckor. Nu har det äntligen lugnat ner sig och jag har lyckats få tid till att sy igen. Vad jag har längtat!

Jag var så inspirerad efter semestern och hade tänkt sy lite fler sommarkläder men nu när veckorna gått känns det mer rätt att sy lite nya höstkläder till skolstarten. Tänkte försöka sy ett antal plagg till H som man ska kunna matcha och mixa ihop som man vill. En bra bas med enkla och sköna kläder att använda i skolan.

Tänkte hålla mig till fyra, fem färger och då jag har gröna och lila tyger hemma så är de givna. Sen får vi se vad det blir mer men svart är med på H:s önskelista.

Jag spånar efter nya ideer, mönster och tygkombinationer i gamla nummer av Allt om handarbete som jag lånat av min mamma.

Höstgarderoben börjar ta form. Först ut är fyra par tights.


Och så här ser de ut på!

Det blir mycket trikå och velour i enkla modeller men jag hoppas också klara av att sy några plagg som det är lite mer detaljer på! Skulle tex vara kul att sy en tuff jeanskjol.

Först ut är dock några tights med långa ben. Har provat ett nytt mönster som jag hittade i Allt om handarbete. Jag kopierade rakt av och dom satt perfekt på en gång. Inte ofta man har sådan tur! I samma nummer fanns det även fler modeller som verkat jättebra och som jag tror att jag ska testa att sy upp!

Mönster: Finns med i Allt om handarbete nummer 8 augusti 2008,Pants storlek 10 år.

Material: Tyger från Jnydesign och E-slöjd

Positivt: Att jag har hittat flera intressanta modeller som känns bra, sköna och lagom tuffa för att min dotter ska gilla dom!

Negativt: Att jag inte har haft tid att följa era bloggar som jag brukar, men det ska jag ta igen nu!

onsdag 4 augusti 2010

Hemma igen!

Från vår balkong ser jag solen gå upp varje morgon

Latar mig vid poolen

H hade med sig massor av hemsydda kläder men det var bara denna kläning som kom med på bild!

Stranden som låg 25 meter i från vårat hotell

Måste erkänna att i Portugal hade jag kunnat stanna kvar, i alla fall i ett par veckor till utan att längta hem! Vi har haft en fantastisk semester med mycket värme, härliga vågor att bada i, häftiga dagsutflykter och goda fiskrätter! Många fina minnen att leva på tills nästa gång!

Överallt fanns det också fullt av fina sommarkläder att inspireras av! Jag är fulltankad med inspiration just nu. Färger, mönster, modeller och tyger, det fullkomligt bubblar av ideer i mitt huvudet. Ska bli kul att sätta igång med sömnaden igen, känns som jag har varit borta betydligt längre än en och en halv vecka!

Men tills jag har något nytt att visa upp får ni nöja er med några bilder från Portugal!
Related Posts with Thumbnails