måndag 26 juli 2010

Ändrade planer!

Planeringsstadiet och en ny klänning tar form!


Vi kom inte riktigt i väg som planerat, magsjuka satte stopp för det. Tråkigt. Vi skulle inleda semestern med att stanna till hos vänner innan vi flög i väg. Nu får vi ses senare i sommar istället!

Fick därför ett par dagar extra hemma och passade då på att sy en tunika till. Nu slopades ärmarna helt och kantades med band i stället. I övrigt är det samma modell och längd som i förra inlägget.

Jag har som sagt var ingen uppsjö av tyger och fick "leka" med de tyger jag hade tillhands hemma. Brunt och rosa blev det denna gång men jag har redan gjort tygval till nästa tunika! Jag säger det igen: det här är jätterolig sömnad!

Mönster: Omgjort mönster från Ottobre nr 6/2009 modell Funny Enny.

Material: Bara tyger som redan fanns hemma bla ett örngott.

Har nu kommigt iväg som vi ska och har det underbart i solen, vi hörs igen om ca en vecka!

tisdag 20 juli 2010

Prickar, blommor och dödskallar!

Ja, det är just vad som finns på tygerna vi använt i tunikan. Prickar, blommor och dödskallar i grönt och rosa är precis vad man vill ha när man nästan är nio år gammal! I alla fall min tjej.

Inspirerad av bla Naima´s design blev jag sugen på att sy en tunika med massor av olika mönster och färger. Jag älskar hennes sätt att blanda färger, tyger och mönster. Det blir så härligt "glada" plagg för barn!

Började med att först leta efter ett bra mönster och hittade snabbt ett i ett gammalt nummer av Ottobre som jag kände skulle fungera. Mönstret har lång ärm från början men det slopades. Mönstret är också konstruerat i plus-storlek så jag fick ta in mycket i sidorna + i ärmarna. Tillslut blev det även knytband i stället för knappar.

Det fina med modellen är att man har många möjligheter att mixa olika tyger. Det är bara fantasin som begränsar, samt en dotters önskemål!

Mönster: Fanny Enny tunika med ändringar, Ottobre vinter nr 6/2009

Material: Spillbitar som jag hade hemma samt ett rosa dödskalletyg från Ohlssons tyger. Liten bit rosa sidenband.

Positivt: Slutresultatet, jag är jätte, jätte nöjd med tunikan och den var så kul att sy! Önskar att jag hade massor av olika tyger hemma så jag kunde mixa och matcha ihop fler plagg! Skulle också vilja äga en hel hög med retrotyger att leka med! Men det gör jag inte och loppisrundor är tyvärr inte min grej.

Tillsist: Åker nu iväg på semester och kommer tillbaks om 1 1/2 vecka. Blir nog inga inlägg under denna tid men kanske några sköna bilder! Portugal here we come!

söndag 18 juli 2010

Mer till sommargarderoben!

Det har fortfarande inte dykt upp några tyger med posten så jag fortsätter ta av det jag har hemma. Tanken med den här modellen var att testa rullfåll. Var osäker på om min overlock skulle fixa det men som ni ser gick det fint! Fick dock lägga en del tid på inställningen.


Vet inte om det är en klänning eller ett nattlinne? Tyget är tunt och sladdrigt men jätteskönt mot kroppen. Jag tycker mest det ser ut som ett nattlinne men H håller inte med!

När jag ritade mönstret utgick jag från Meedoms grundmönster storlek 8 år. På mönstret har jag även ritat in fickor men valde tillslut att ta bort dom. Tyget var så sladdrigt att fickorna bara såg konstiga ut. Med ett lite tjockare tyg kan det nog däremot bli en snygg detalj!

Den här gången fick jag nöja mig med att jag nu lärt mig sy rullfåll!

Önskar er alla en fortsatt skön sommarkväll!

fredag 16 juli 2010

Livebilder på finklänningen!

Tänkte visa hur klänningen ser ut på!

Jag är jättenöjd med klänningen och känner mig bekväm i den fast det är en finklänning!

torsdag 15 juli 2010

Sommarkjol!




Jag hade ju planerat att sy kortbyxor åt H men hon vill inte ha några. Hon ville i stället ha en ny kjol!

Funderade ett tag på modell och kom på att jag hade ett gammalt nummer av Allt om handarbete från 2008. Där i hade jag sett en modell som jag tror skulle passa en tjej på snart 9. En kjol med muddlinning och fickor i sidan.

Sen var det tygval, ganska lätt, för mina hyllor är nu ganska tomma! Hade dock lite kvar av stjärntyget, både i lila och turkost. Den här gången föll valet på det turkosa!

Jag sydde ihop enligt arbetsordningen och provade först därefter. Fel, mudden upptill var så bred att den nästan gled av H så jag sprättade och minskade mudden med 10 cm. För att sen få ihop mudden med kjoldelen fick jag sy i rynktrådar i kjolen.

(När jag ritade av mönstret utgick jag från H:s längd 140 cm och då hamnade jag på storlek 10 år så att kjolen var för bred för henne var inte konstigt.)


Jag gillar modellen och tycker den vart tuff. Nästa gång minskar jag ner på vidden även i kjolen vilket jag tror kommer att ge en ännu snyggare kjol!

Mönster: Kjol med muddlinning, Allt om handarbete nr 8 2008.

Material: Stjärntyg från http://www.jnydesign.se/. Kommer inte ihåg var jag köpt mudden.

Positivt: Att jag har ett nytt mönster på en tuff modell som passar en 9- åring. Inte alltid lätt att hitta!

Negativt: Att jag har så lite tyger hemma. Väntar på tyg från Finland men det dröjer visst en evighet innan det kommer! Egentligen är det inte negativt, för nu är det ju fritt fram att köpa nytt utan att få dåligt samvete!

onsdag 14 juli 2010

Efterlängtade tights!

Tillbaka i Stockholm igen efter en vända i Dalarna. Upptäckte där att H behövde kortbyxor i värmen. Så först ut blev ett par tights i piratlängd. Kortare än så kunde hon inte tänka sig!

Linnet och kepsen har vi fyndat på rean men väl hemma fanns det inget som passade i färg att ha till. Tittade efter i mina tyghögar och hittade ett trikåtyg från E-slöjd som stämde precis i färg både till topp och keps! Äntligen kunde linnet åka på!

E-slöjds tyger är jag annars inte så förtjust i men till lättsydda plagg som tights passar det bra. Tycker deras tyger töjer sig lite för mycket under sömnad, men det slutar alltid med att jag köper en liten bit för dom har så många och fina färger att välja mellan! Tyggodis!

Mönster: Eget, storlek 140

Material: Trikå från http://www.e-slojd.se/

Positivt: Att färgen på tyget stämde exakt med de köpta plaggen!

Negativt: Att jag har 30 grader varmt där jag sitter och syr och alla fläktar har sålt slut. Kommer in nya idag så jag hoppas kunna vara en av de lyckliga som hinner köpa denna gång!

torsdag 8 juli 2010

Finklänning!





Det andra projektet till mig själv är nu även det avslutat. En finklänning till sommarens fester och tillställningar.

Har nu gått tillbaks till mina favorit nyanser, rött och orange, samt valt empirskärning som jag tycker passar min kroppform! Mönster och tyg har jag köp här, http://www.broarne.se/ .

Jag tyckte både tygerna och mönstret såg fantastiska ut när de kom med posten. Därför blev jag lite besviken när jag sytt ihop klänningen. Den såg väldigt "hemsydd" och vardaglig ut!

Ändrade då lite på modellen. Kortade av kjolen, bandkantade i hals och ärm med det andra tyget samt satte på pärlor i de båda ändarna av knytbandet. Jag sprättade även upp några synliga sömmar och ändrade färg på tråden, från en mörk till en ljus färg. Nu kändes det mycket bättre!

Efter många timmar var den då äntligen klar, sommarens finklänning a la Mynta! På lördag ska jag på släktträff i Mockfjärd och då kommer jag bära den!

Mönster: Onion nr 2006 med ändringar.

Material: Bomullstyger från Amy Butler och pärlor från Panduro hobby.

Positivt: Att sömnaden flöt på så bra trots de många justeringarna av modellen!

Negativt: Inget, nu är det bara dagar kvar till vi har semester hela familjen!

tisdag 6 juli 2010

Live bilder!

Helt underbar modell, sitter löst och ledigt i värmen!

Linneklänning och väska på, sen är jag redo för en tur upp på stan!

söndag 4 juli 2010

Mera blått!


Jag blev väldigt förtjust i just detta tyg (som jag i min iver glömde fråga var det kommer i från). Dyrt var det i alla fall så det blev bara en liten bit.

Tanken var att jag skulle ha tyget som ok på klänningen i förra inlägget. Jag provade och insåg att det inte alls blev snyggt. Usch, vad gör man? Nu hade jag klippt i tyget och storleken på tygbiten hade nu minskat betydligt! (Och tyget som var så dyrt)

Jag mätte och trixade lite och till min stora lycka räckte det till en väska i den modell jag gillar mest. Fodertyg hade jag också hemma så det var bara att börja sy. Hurra, inga bortkastade pengar!

Just nu är jag jätteglad att jag tvingades tänka om för jag är helnöjd med väskan. Tycker den blev lagom "tuff" ihop med den enfärgade linneklänningen.

Mönster: Två fyrkanter 50x42 (samma mått till foderdelarna) samt en axelrem 15x90. Sydde rundade hörn i botten.

Material: Tjockare bomullstyg från Tygverket samt vit lakansväv.

Bra: Sommar och sol och att kunna lata sig hela dagen vid havet!

Tåla modskrävande: Att lära sig använda Photoshop!!!

lördag 3 juli 2010

Himmelsblå linneklänning!



Jag har två projekt på gång just nu till mig själv. Först ut är den här klänningen/tunika. Tanken var att sy en fin vardags klänning som skulle vara sval, luftig och mycket användbar. Jag är i stort behov av enkla men lite snyggare basplagg.

Jag har utgått från ett ca 15 år gammalt mönster som jag inte vet var det kommer ifrån, jag kan ha ritat det själv men är inte hundra på det. I alla fall har jag gjort en del förändringar då jag dra en storlek större nu förtiden!

Modellen är som vanligt ganska enkel med ett ok/besparing upptill och mycket vidd nertill i kjolen. Vidden fick jag till genom att lägga veck precis under oket/besparingen.Eftersom jag inte hade någon beskrivning kvar fick jag tänka själv och jag kan erkänna att jag hade vissa problem att få ihop oket men tillslut gick det!

För att komma i klänningen blev det ett sprund bak som knäpps med en knapp.

Som material valde jag linnetyg. Svalt och skönt i värmen men det var faktiskt färgen på tyget som avgjorde. Jag som inte gillar blått i vanliga fall blev förälskad i denna milda himmelsblåa färg! (Den undre bilden har fått rätt färg)

Den här klänningen kommer definitivt inte att hänga i garderoben utan kommer faktiskt att användas! (har annars en tendens att sy saker till mig själv som bara blir hängandes)

Nästa projekt ut är en finklänning.

Mönster: Vet ej dess ursprung men nu omritat i storlek 40

Material: Linnetyg från Tygverket på söder i Stockholm. En knapp från gömmorna.

Bra: Att klänningen/tunikan sitter bra på och att jag trivs i den (live bilder kommer). Kanske, kanske sätter jag dit lite spets ner till. Har ännu inte bestämt mig. Det ska i alla fall bli en matchande väska att bära till!

Mindre bra: Klänningen kunde ha fått vara ett par cm längre nertill. Skulle kännas mer bekvämt att använda den utan tights då!

fredag 2 juli 2010

Ny kudde till sovrummet!

Jag stack emellan med lite annat än klädsömnad idag. Linnetyget har jag fyndat på Åhlens för över ett år sedan och så har det blivigt liggande. Nu fick det bli en kudde och gardin till sovrummet! Tycker tyget passar perfekt till sovrumslampan "maskros" från IKEA.

I hörnen satte jag dit svarta toffsar som jag gjorde av lingarn jag hade hemma. Sen var jag nöjd med min nya kudde!
Related Posts with Thumbnails