fredag 30 april 2010

Fler haklappar!





Det blev tre till bara för att det var så kul att sy dom!

Dom här är gjorda av spillbitar av vaxduk som legat i gömmorna här hemma. Det känns så bra att få nya användnings områden för material som bara ligger. Jag önskar att jag var bättre på det här med återbruk och på att ta vara på det man redan har. Här är i alla fall ett försök på den vägen!

Sen hade jag nog tänkt mig att ändra lite på formen till den här gången men har ännu inte funnit någon bättre. Det är vårt när man inte har någon att prova ut på och får gå på det lilla man kommer ihåg!

tisdag 27 april 2010

Blommigt sommarset!



Det har varit dåligt med inlägg sista veckan. Det beror på att allt jag försökt mig på att sy har blivit misslyckat. Inget flyt alls vid symaskinen. Bla försökte jag mig på att sy ett par pösjeans, ett sollinne och ett par velourbyxor till dottern. Nu har jag lagt allt åt sidan och hoppas det kommer en dag när jag orkar ta tag i det igen!

Tillslut fick jag då ihop något som går att blogga om. En singoallaklänning med tillhörande tights i trikå. En skön kombo till sommaren. Det bästa är att jag "vågade" bryta min trend att bara använda tyger i rött, orange eller rosa färger. Blått och grönt är helt nytt för mig, tänk vad enformig man kan bli. Det här blev ju bra!

Har utgått från ett blus mönster från S&S som jag förlängt. Sydde kanaler i hals och ärm och drog i resår. Enklast möjliga modell men en klar favorit!

Mönster: Från S&S med en del förändringar. Tog bla in lite i varje sida för minskad vidd.

Material: Tyger från Tygverket på söder. St Paulsgatan tror jag butiken ligger på. Trikå i fin kvalitet. Här finns mycket att välja på och jätte trevlig personal.

Bäst just nu: Måste ju vara att det äntligen fungerar att sy igen. Usch vad trist det är när plagg på plagg blir misslyckat!

lördag 17 april 2010

Triss i haklappar!




Dagens projekt blev att få till några haklappar. Jag har tänkt mig att ge bort dessa som presenter till vänner. Det visade sig bli snabb och rolig sömnad som jag bara blev så glad av. Det här var riktigt kul!

Jag började med att leta bland mina sparade bebissaker, mycket riktigt, där fann jag haklappen som blev min favorit när dottern var liten. Ritade sen av den och plockade fram några styvbitar av vaxduk från 10-gruppen jag haft liggandes en tag. Sen vart det rena julafton, att få leka med alla färger på kantbanden och matcha ihop till snygga kombinationer var underbart skoj. Tusen ideer födes på vad man skulle kunna sy av vaxduk!

Mönster: Ritade av en gammal haklapp från Åhlens eller HM. Bestämde mig för att jobba lite mer på det här mönstret så det blir mer "mitt eget" till nästa gång!

Material: Vaxduk från 10-gruppen. Kantband från gömmorna.

Kul: Att det var så lätt och blev så bra. Jag skulle själv ha blivigt jätteglad om jag fick en sådan här i present när H var liten. Hoppas dom blivande ägarna känner likadant!

onsdag 14 april 2010

Blus





Det är många som syr singoallablusar och det finns en massa olika varianter och modeller. Här kommer min.

Jag valde att göra ett litet sprund mitt fram. Sprundet syns tyvärr nästan inte alls på bilderna. Jag kantade själva sprundet med samma tyg som övriga blusen är sydd i, sen kantade jag halsen med enfärgat köpt bomullskantband. Från början hade jag även det köpta bandet i sprundet men det vart för knöligt och stelt. Inte alls snyggt, det var bara att plocka fram sprätten!
Tyget är ett av mina nya från S&S, ett bäck och bölja i korall med hallonröda, tryckta fjärilar. Det bästa är att det var precis så snyggt som jag hoppats på när jag först såg det i katalogen!
Mönster: Eget
Material: Bomullstyg från http://www.stoffochstil.se/
Nästa gång: Ska jag testa att blanda olika tyger i ärm och liv. Har sett många fina varianter på nätet, får se om även jag kan lyckas!

Sommarklänning








Här kommer klänningen som är tänkt att bäras ihop med tightsen från gårdagens inlägg. Jag beställde för första gången mönster från S&S och det här var ett av dom.

Dottern är jätteförtjust i detta set, själv är jag mindre nöjd. För det första önskar jag att jag placerat knytbanden längre ut. Det är nog snyggare om de sitter i hörnen i stället för en bit in som jag valde. För det andra så är det det här med mönsterpassning. Randigt tyg och ett ok! Jag tänkte helt enkelt inte på det jag bara sydde på och sen var klänningen klar och mönsterpassningen usel. Vi får se om det här plagget blir använt, det beror helt på dottern.

Nåja, jag tycker faktiskt om modellen och med lite justeringar är mönstret bra. I stort sett var S&S mönster bra och sömnadsbeskrivningen lätt att följa. Det blir helt klart fler varianter av den här modellen till sommaren!
Mönster: Stoff och stils mönster nr 63011 storlek 10 år

Material: Trikåtyg från http://www.jofotex.se/ i både klänning och tights
Bra: Man får se det lite positivt, man lär ju av sina misstag!

tisdag 13 april 2010

Tights




Har nu sytt två par tights i tyger från jofotex. Färgerna är härligt knalliga och sommriga (vilket inte syns på bilden). Det blev ett par med lite längre ben och ett par med piratlängd. Mönstret kommer från Meedoms, och det har jag använt tidigare då det är ett ganska bra grundmönster. Dock blir dom lite vida i benen så där tar jag ibland in lite. Har ganska mycket tyg kvar av det randiga tyget så det kommer nog en topp som passar till tightsen ganska snart!
Lägger också ut en bild på tyger jag beställt från Stoff och Stil som anlände i måndags. Det vart en hel del korallfärgat!

torsdag 8 april 2010

Dagisväska


Har då sytt en så kallad "dagisväska". Det är en ganska vanlig modell som många syr och naturligtvis ville även jag prova!

Vet inte varför väskmodellen kallas så, men själv tänker jag ge bort min till en liten tjej och därav tygvalet. En bit av en gardin som min dotter har haft i sitt tidigare lekrum samt lite markisväv som foder, bomullskantband det var allt. Vips så har man en present av återvunnet material och man slipper gå till affären!

Markisväv som foder gav mycket bra stadga därför funderar jag på att sy fler väskor i samma modell att förvara saker i, t ex måttband, bomullsband, resår och dylikt Tror det skulle funka bra som förvaring i min lilla syhörna.




måndag 5 april 2010

Glad Påsk!





På påskens sista dag fick jag lite sytt! Vi har firat i flera dagar, men nu har det lugnat ner sig lite och då passar jag på. H fick ännu en klänning/tunika till sommaren. Det börjar bli lite enformigt att blogga om, men modellen är ny för min del!

Efter att ha kollat igenom Burdas sommarkatalog med mönster för barn, och där funnit en modell jag gillade, så satte jag av hem för att försöka få till något liknande!

Jag utgick som vanligt från Meedoms grundmönster för klänning. Bestämde mig för att ha dragkedja bak, ingen ärm samt sydda veck i sidorna för att få till ballongformen. Vecken var nog den stora utmaningen den här gången. Bäst blev det om de inte vart för många, inte för breda men heller inte för långa veck. Det slutade med tre i varje sida både fram och bak. Samtliga veck gjordes ganska små. Jag har även figursytt lite i sidorna samt bak för att jag då tycker modellen passar ett lite äldre barn bättre.

Inga problem med sömnaden, dragkedjan plus infodringen syddes som vanligt, det enda jag kan tipsa om är att lägga till lite extra i fållen nertill så det finns möjlighet att renklippa för att få en rak kant på fållen när vecken är sydda. Usch vilken lång mening, förstod ni?

Mönster: Eget med stor inspiration från ett Burda mönster

Material:Tunn, tunn bomullsväv från Syndbybergs Textilcentrum

Positivt: Jag är så otroligt nöjd med detta plagg, jättesöt på och ett plagg som kan användas både till vardags och fest. Det var en fröjd att se den på!
Related Posts with Thumbnails