tisdag 30 mars 2010

Röd tunika till sommaren!





Jag är väldigt förtjust i rött själv så den här gången fick det bli en röd enfärgad tunika till dottern. Jag skippade ärmar och sattsade lite mer tid på halslinningen den här gången. Jag ritade lite olika alternativ men fastnade tillslut för den här modellen.

Tyget var tyvärr inte av toppkvalitet och ganska tjockt så jag fick hålla på ett tag innan jag vart nöjd. Det var svårt att få till en snygg söm på rätsidan när jag fixerade infodringen. Det märks att det var ett tag sen jag sydde så jag är lite "fibblig" i händerna och har inte riktig snitts på trådspänning och pressarfotstryck än. Det är bara att inse att det tar lite tid att få till det!

Nu nu önskar jag bara hitta ett fint tyg till tights som kan passa till den här tunikan.

Mönster: Eget

Material: Trikåtyg från Ohlssons tyger

Sämst: Att bilderna blev så otydliga, plus att jag har lite mer problem med layouten på sidan. Hur jag än gör så sorteras det inte in under etiketter.

torsdag 25 mars 2010

Kuddar till soffan!


Nu har vi varit sjuka i över en vecka, först förkylda och sen toppas det med magsjuka! Men nu mår vi bättre och har hopp om livet igen!

Eftersom det är så tråkigt när det inte händer något på bloggen lägger jag ut det jag faktiskt har sytt denna vecka (även om det inte är klädsömnad). Nya kuddar till soffan, allt i tyger som redan fanns här hemma. Jag kände för att förnya lite här hemma till påsk för en billig penning. Kudden i mitten kommer från IKEA men de två andra har jag sytt!

tisdag 23 mars 2010

Lite tunnare mössor!


Äntligen kan man ta på en lite tunnare mössa när man går ut! Dom här sydde jag till dottern i slutet på föra veckan, sen vart hon sjuk så dom är inte invigda än.
Hoppas våren kommer på riktigt snart, bakslag med snö och minusgrader känns riktigt tungt nu!

Mönster: Ett vanligt standard mönster på enkel mössa som vändsys.
Material: Stjärntyg från http://www.jnydesign.se/ och ett tyg som jag inte riktigt vet var det kommer ifrån.
Sämst just nu: Att det är vitt när jag tittar ut. Ingen mer snö nu tack!

torsdag 18 mars 2010

Rosa moln!





Jag har fortsatt på temat tunika och sytt en till denna vecka. Rosa moln,det låter väl fint! Tyget kommer ifrån JnyDesign och är inköpt på syfestivalen. Jag vill ha mer av detta tyg och i fler färgställningar!

Till modellen, sprundet med knapp, har jag hittat inspiration hos en annan sybloggare.
För att få till ett mönster utgick jag från Meedoms grundmönster klänning A- form, 1,5, storlek 7 år. Bestämde längden på ärmen och ritade in sprundet. I övrigt helt enligt grundmönstret.

Min dotter är 8 år så modellen borde ju vara lite liten men den blev jättestor! Jag fick korta ärmarna med 5 cm och ta in ca 2 cm i varje sida. Har nu insett att både Ottobre och Meedoms mönster är väl tilltagna. (Är det någon som vet hur mönstren i Ulla Welinders bok fungerar? Är boken värd att köpa? Var kan man köpa den?)

Sen var det bara kvar att välja färg på kantbanden. Det visade sig bli svårt, allt är ju snyggt till. Lime, turkost, svart, rött eller orange. Ett delikat problem, variationerna är oändliga. Tillslut fick det bli orange och det funkade fint!

Mönster: Meedoms form 1,5 A-linje med omarbetad halsringning.

Material: Molntyg från http://www.jnydesign.se/.

Bäst just nu: Jag gillar modellen och efter att ha justerat mönstret har jag nu ett som ska fungera bra. Hoppas jag i alla fall. Det blir nog fler varianter av denna tunika!

måndag 15 mars 2010

Halterneck tunika och tights till sommaren!








Här kommer mer sommarkläder till dottern. Om man är nästan nio år tycks linnen och bara axlar vara tufft och helt rätt! Själv tycker jag att halterneck är snyggt så varför inte prova tänkte jag!

Jag utgick från ett mönster på klänning A-linje och ritade in en halterneck. Inga konstigheter. Det svåraste var längden på halssnibbarna. Tyvärr blev de lite för korta. På det färdiga plagget så stramar det lite runt halsen. Det gäller att vara noga med längden för det ser ju lika illa ut om det inte sluter till och "hänger". Nästa gång förlänger jag dom med ca 2 cm var. Modellen är i alla fall populär och fler tunikor är beställda!


Tygerna jag använt har legat till sig lite här hemma. Jag köpte det mest för att jag gillar färgerna och att uggle-tyget känns som en klassiker som man måste äga en bit av. Jag var inte störtförtjust i tygerna men kombinationen med det mönstrade mot det randiga blev snyggt!
Blir fräscht i sommar när dottern är lite solbränd!


Mönster: Eget, utgick ifrån en klänning med A-linje form storlek 134.

Material: Uggletyg och randig trikå från http://www.jofotex.se/

Bäst just nu: Att jag fått mina namnband och att denna tunika är första plagget som får en sån fastsydd! Underbart kul tycker jag!

fredag 12 mars 2010

Småblommig klänning till sommaren!





Den här veckan har det varit dåligt med sytid + att solen äntligen tittat fram. Visst är det underbart! Det blev en kopp kaffe mot en solig vägg istället för att sitta inne och sy. Dock hann jag med att sy en klänning i nytt mönster till dottern.

Tyget köpte jag på senaste syfestivalen och jag kände direkt att det här skulle gå hem hos dottern. Turkost och rosa är favoritfärgerna just nu och det får gärna vara lite sött.

Beställningen kom direkt hon fick syn på tyget: en klänning till sommaren, ganska lång men utan fickor och volanger!

Jag har länge haft en idé på en enkel modell. Lätt att sy, ingen dragkedja, inga knappar men ändå något man lägger märke till. V-ringat fram och bak så man kommer i plagget och en rosett för att hålla plagget på plats. Just en rosett baktill har jag sett på någon annan och tyckt varit en snygg detalj. Den fyller också sin funktion.

Jag är nöjd med modellen och det vart ungefär som jag tänkt mig. Den kanske inte ser så rolig ut på bilden men är fin på! Tyget har ett jättefint fall och den är så där lagom söt till en åtta åring.

Sömnaden gick bra och det uppstod inga problem. Tyget var fantastiskt och lätt att jobba med.


Mönster: eget i storlek 134. Tittade lite Meedoms Barnkläder 4-7 år innan jag satte igång.

Material: Tyg från http://www.neanobelle.se/ i tunn bomull.

Positivt: Att det är så kul att sy just nu och att klara av att göra egna mönster. Enkla förvisso, men ändå, det blir ungefär som jag tänkt mig!

onsdag 3 mars 2010

Sommartunika


Dags för första sommarplagget!
Det blev en tunika till dottern (kallar henne H fr.o.m. nu i löpande text).
Tyget heter Trollskog och kommer från Nimana Form AB.
Synd att jag inte får till bättre bilder. Tyget är helt underbart och bottenfärgen är verkligen sommargul. Mönstret är också sött och passar enligt mig både stora och små barn.
Man blir bara så glad av detta tyg!

Mönster till tunikan hittade jag i Ottobre nr 1/2010.Jag klippte ut i storlek 134 ,som dottern drar, men det visade sig bli alldeles för stort. Fick ta in både här och där innan den satt bra. Kan det vara så att deras mönster är väl tilltagna?
Vi valde att inte sätta i resår nertill som ursprungsmodellen har. Det man inte ser på bilden är att fållen är lite längre bak än fram. Snyggt!
Min slutsatts är att man kan gå ner en storlek och i stället lägga till några cm på längden så sitter den bra!
Mönster: Ottobre nr 1 2010 Fancy flower fields, storlek 134
Material: Trollskog från http://www.nimana.se/

tisdag 2 mars 2010

Sportlov





Det bar av till Loka Brunn på en Spa weekend som inledning på sportlovet. Sämre kan man ha!

Nu är vi tillbaks i Stockholm igen och eftersom jag inte sytt något i helgen visa jag en tröja och kjol i velour som jag nyligen sytt. Plaggen har H använt mycket till vardags i skolan. Bra basplagg.

Tröjmönstret kommer från Ottobre nr 1, 2008 och heter Knot. Jag slopade dock ärmslutssprunden med knytband som kändes opraktiska och bara i vägen. Det fick bli halvlånga ärmar med lite rynk i stället. Tröjan har även rynkat ok.

När jag ritade kjolen utgick jag från ett plagg från pop.
Jag hade inga problem att sy plaggen, tydliga instruktioner är guld värt! Resultatet vart bra och dom passade bra ihop. Kul när det flyter på och blir som man tänkt sig! Ska man ändå säga något lite minus så tycker att tröjan vart lite för urringad. Nästa tröja höjer jag lite grann i halsen!

Mönster:
Tröjan, Ottobre 1/2008 med vissa ändringar
Kjolen eget mönster
Material: Velour och mudd från Sundbybergs Textilcentrum
Related Posts with Thumbnails